Klip-vetélkedőnkről a Vasárnapi Újság október 27-i műsorában

2019. október 27-én, nem sokkal reggel 6 óra után a Vasárnapi Újság felelős szerkesztője: Nagy Katalin Gecse Gézát az Aspektus téma-felelősét idei első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm-vetélkedőjükről kérdezte.

Szóba került, hogy mi az oka annak, hogy nagyon keveset tudunk az első világháborúról és ennek ellenére miért fontos, hogy ismerjük!

Paradox helyzetek vannak: a hátország pont azért volt érzéketlen a háború iránt, mert a katonáink a frontokon jól teljesítettek, vagyis sikerrel védték az oszágot!

A magyar közvélemény főként az oroszoktól tartott, de 1917 végére úgy látszott, hogy Oroszország többé nem jelent veszélyt, hiszen a háborút elutasító bolsevikok kerültek hatalomra. Ez hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon 1918 végén nem gondolta senki, hogy a románok, csehszlovákok, szerbek számottevő veszélyt jelentenek.

A szervezők fő célkitűzése, hogy testközelbe hozzák a száz évvel ezelőtt történteket. Főként az úgynevezett családi történetekben láttak és látnak továbbra is fantáziát, de az ún. tematikus kisfilmek készítése is kiváló lehetőségeket kínál!

Ime az interjú - teljes terjedelmében - kattintással:

Juhász Zsolt műsorvezető úgy fogalmazott, hogy az Aspektus szervezői negyedik alkalommal hirdették meg a Károli Gáspár Református Egyetemen az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával megvalósuló pályázatot. 

 

Pontosabb lett volna úgy fogalmazni, hogy az Aspektus 2011-ben alakult meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán, az Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékén és a szervezők a kezdetektől törekedtek arra, hogy az ELTE, a Károli, a Pázmány és a Corvinus összefogásával szervezzék rendezvényeiket. Ezt Gecse Géza jelezte mind Halász Zsuzsa műsorvezetőnek, mind Nagy Katalinnak, miután a műsorvezetőt és az interjút is adásban meghallgatta.

Aspektus