A klip-vetélkedőről Csíkszeredában az Erzsébet-tábor résztvevőinek


A Márton Áron Líceum, vagyis a Márton Áron Gimnázium tekintélyt parancsoló épületének szomszédságában kérdezek július 29-én két középiskolás-forma lányt, tudják-e merre van az Apáczai Csere János Módszertani Központ? Persze – szól a válasz – mi is éppen oda tartunk: egyenesen, aztán jobbra!

Következő kérdésem.  Véletlenül nem egy középiskolás diáktábor résztvevői-e? Nem – vágják rá.

Véletlenül nem az ívói Erzsébet tábor résztvevőihez van-e szerencsém? – kérdezem.

De, de – jön a felelet.

Akkor nem szállnátok-e be az autóba, mert akkor valamennyien hamarabb ott lennénk és nekem sem kell másoktól kérdezősködnöm? – teszem fel a kérdést.

Nem szállunk be! – szól a válasz, mire pont a két stoppos boszi-jelöltre gondolva, nem bírom megállni nevetés nélkül.

 

Ne tessék bennünket kinevetni! – szól a figyelmeztetés.
 

Végül mégsem tudtam eléggé meggyőző lenni, így további kérdezősködés után, továbbá hosszabb idő alatt érek a helyszínre, mintha együtt mentünk volna, ők pedig még később, ahol a vacsora után Dunai Márk Bence és Görcsös Katalin segít a Száz év tükrében a nagy háború 1916 – 2016 történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedő ismertetésében.

A táborszervezők mindketten jelzik, hogy rövidnek kell lenni, mert a diákok még a besötétedés előtt terveznek egy városi sétát.

Harmadik éve szerveznek Erzsébet-tábort a Székelyföldön. Résztvevői döntő többségükben felvidéki középiskolások, de vannak horvátországiak, szlovéniaiak, és néhányan a Székelyföldről is.
 

A történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedőről szóló összefoglalót zömmel úgy rövidítem, hogy a tájékozódási vagy támaszkodási pontokat (honlap-cím, Aspektus FB-oldal és az ujaspektus@gmail.com e-mail cím) mint kapcsolattartási lehetőségre hangsúlyosan hívom fel a figyelmet.

Az élénkebben érdeklődők számára mindig érdemes felajánlani, hogy külön is állunk a rendelkezésükre – az általánosabb tájékoztató után.
 

Váratlan és mindannyiunk számára tanulságos kérdés volt, hogy mindenképpen figyelmet kell fordítani arra, hogy a fényképekben rendelkezésre álló dokumentációt miképp lehet mozgóvá tenni!
 

További tanulság, hogy még határozottabban kell hangsúlyozni, hogy a mozgóképesítés a fényképezésnél szokásos táj lepásztázásával tehető klip- vagy kisfilm-elemmé.

Számomra fontos további tanulság, hogy ki kell emelni, hogy a filmetűdök elejét és végét projekt-fájlok készítésével kell félkésszé tenni és a szerkesztéskor ezekkel kell többnyire dolgozni.

Gecse Géza

Képgaléria a facebook-on kattintással: