Korforduló

Az első világháború mint a XIX. és a XX. század határa

Az első világháború elsősorban az európai népek testvérháborúja volt, ezért az akkor történtek felidézésének úgy van értelme, ha a jelenben az együttműködés építésére használják fel – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az olasz–magyar nemzetközi tanácskozáson 2014. november 26-án.
Gina Giannotti, a Budapesti Olasz Kulturális Intézet igazgatója kiemelte: az első világháborúban hatmillió olasz vett részt, közülük 750 ezren elestek, 680 ezren a fronton, a többi áldozat civil volt. Az első világháború tehát társadalmi, politikai és gazdasági szempontból is mélyen befolyásolta a későbbi olasz történelmet – mondta.

 

Claudio Cappon, az Európai Műsorsugárzók Uniójának elnökhelyettese, a Rai World olasz közszolgálati műsorszolgáltató igazgatója beszédében kifejtette: az első világháború az azóta eltelt száz évet alapvetően meghatározta, katonai, morális és gazdasági szempontból ugyancsak totális katasztrófa volt Olaszországnak, és nem minden akkor szerzett sebet sikerült begyógyítani.

 

Giorgio Petracchi, az Udinei Egyetem professzora Olaszország háborús belépéséről tartott előadásában hangsúlyozta: 1914-ben került felszínre minden ellentmondás, amely felgyűlt a nagyhatalmak között az azt megelőző években, és az események hihetetlen módon felgyorsultak. Olaszország ebben a helyzetben eleinte semleges maradt, majd tíz hónap múltán beavatkozott a háborúba, ami rendkívül mély törésvonalat vájt az olasz történelemben.

A hosszú és kimerítő harc ellenére gyűlölködésnek nem volt nyoma az osztrák-magyar és az olasz katonák között. Balogh András történész, az Első Világháborús Tudományos Tanácsadó Testület tagja az első világháború korszakhatár jellegét hangsúlyozta, hiszen ezt követően Európa elvesztette korábbi, sok évszázadon keresztül meghatározó befolyását a világban, ami ahhoz vezetett, hogy a második világháború során két Európán kívüli hatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió váljék meghatározóvá és a trend lényegében azóta sem változott meg.

A rendezvényt Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója zárta.

Rövid részlet a konferenciáról - kattintással:

Kép és szöveg: Aspektus