Lenin élt, Lenin él és Lenin élni fog – az Egyesült Államokban?

 
Lenint bronzban a Washington állambeli Seattle Fremont városrészében 1995-ben állították fel, három saroknyira a fremonti szörny szobrától. Lenin megalkotója, a bolgár Emil Venkov a szovjet államalapító öt méteres szobrát 1988-ban készítette a szlovákiai Poprád városa számára. A Seattle-ből Poprádba látogató és ott angolt tanító Lewis Carpenter 1993-ban anyagárban vásárolta meg Poprád polgármesterétől a műalkotást: összesen 13 000 amerikai dollárt fizetett érte.
A művet Venkov segítségével három részre darabolták és 41 000 dollárért átszállították a Csendes-óceán partján lévő városba. Carpenter a következő évben autóbalesetben meghalt, így nem is láhatta azt közterületen. Venkov Lenin-szobrának Seattle-i felállítását Carpenter családja intézte el 1995-ben. Ők voltak azok is, akik elhatározták, hogy „értékesítik” Lenint. Nincs információm róla, hogy az 1995-ös 150 000 dolláros kikiáltási árat 2006-ban 250 000 dollárra emelve végül sikerrel jártak-e.
 

New Jersey állam Atlantic City városában Lenint a 2000-es évek közepén a Tropicana Casinoban lévő Vörös Tér Vendéglő bejáratánál állították fel, emiatt azonban volt, aki folyamatosan zaklatta a vendéglő tulajdonosát, ám e „turista-látványosság” vagy inkább marketing-fogás azóta már megszűnt, mivel két éve a vendéglőt bezárták.
Las Vegasban az 1990-es évek második felében azért nem váltott ki indulatokat a Lenin-szobor felállítása, mert a Lenin-szoborról eltávolították az októberi forradalom vezetőjének a fejét.

 

New York belvárosában, Manhattanben viszont 1991-ben a Vörös tér nevű bérház tetejére helyezték a bolsevik vezető három méteres alakját, amelyre három amerikai adta össze a pénzt, ugyanis az orosz Jurij Geraszimov állami megrendelésre készült Lenin-szobra a Szovjetunióban nem került közterületre, ezért egy moszkvai félreeső telekről szállították East Village-be. Arról, hogyan illeszkedik New York utcaképébe a műalkotás, íme a következő videoklip:

Most épp az ukránok igyekeznek jó áron monumentális Lenin-szobrot értékesíteni – szintén az Amerikai Egyesült Államokban.

Gecse Géza