Mátyástól a Tragédiáig, avagy Piroska és a farkas

Centrum és periféria a művészetben főcímmel
Mátyástól a Tragédiáig, avagy Piroska és a farkas alcímmel

szervez vitaestet az Aspektus, ez alkalommal a Károli Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának I. emeleti, úgynevezett 100-as termében.

A rendezvényt, amely 2013. június 10-én, hétfőn este 6-kor kezdődik, különböző eszközökkel a szervezők is rögzítik. Az első másfél órában az Aspektus témafelelőse, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Tanszékének külső munkatársa, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője, Gecse Géza kérdezi vendégeinket: Jankovics Marcell budapesti, illetve Felméri Cecília kolozsvári rajzfilm-rendezőt, valamint az idén huszadik születésnapját ünneplő kolozsvári K.O. (Knock Out) együttesből meghívott Miklós Györgyöt, az erdélyi magyar rock-zenét játszó banda basszusgitárosát.

  
Jankovics Marcell                            Jánosi Andrea és Felméri Cecília                             Miklós Gyuri

Nagy hangsúllyal lesz szó Felméri Cecília 2010-es Mátyás, Mátyás animációjáról, Jankovics Marcell Az ember tragédiája című kétrészes filmjéről, illetve azokról a dalokról, amelyekkel a kolozsvári Knock Out Kolozsvár, Erdély, valamint a globalizáció problémájának megjelenítésével egyszerre hagyományosat és ugyanakkor újat is alkotott. (Ilyenek A kolozsvári vándor, illetve a Meglépett Piroska c. daluk, ezekről az alábbi linken részletesen is szólnak: http://www.aspektus.eu/content/husz-eves-kolozsvari-knock-out ).

Számítunk továbbá az ugyancsak kolozsvári Jánosi Andrea részvételére is, aki a Mátyás, Mátyás című rajzfilm figuráit „megmozgatta” és „készre” rajzolta.

A vitaest utolsó bő félórás részében lehetőséget biztosítunk arra, hogy kérdéseket tegyenek fel vendégeinknek. A rendezvényt teljes egészében rögzítjük és szándékaink szerint – legkésőbben – október elején adunk közre belőle egy szerkesztett változatot. E munkában számítunk a Károli Gáspár Református Egyetem Médiatanszékének a segítségére is.

Amennyiben tudósítani kívánnak az eseményről, kérjük – a hatékony koordináció érdekében – ezt szíveskedjenek jelezni a gecsege@gmail.com e-mail címen.

Rendelkezésükre bocsájtjuk az Aspektus rövid összesítő klipjét is:

http://www.youtube.com/watch?v=f7eeS1XHkuY

Rendelkezésükre bocsájtjuk továbbá a meghívottak képgalériáját is:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.536619796375838.1073741826.285550551482765&type=1&l=75bc93759d

Rendelkezésükre bocsájtjuk továbbá az esemény Facebook-oldalát is, ahol további információkat talál:

https://www.facebook.com/events/372436319523640/

Üdvözlettel: Gecse Géza