Nemzetpolitika a budai vár szorításában - könyvünnepünk vendégei

Szeptember 1-én, szombaton a színpadon 14.10 perctől kérdeznek bennünket a Nemzetpolitika - szorítóban. Aspektus - határok nélkül 2002-2017 című kötetről.

Íme a helyszín!

Duray Miklós a kötet előzményének tekinthető, az 1999 és 2002 közötti vitaesteket is feldolgozó Állam és nemzet a rendszerváltás után című könyv egyik letöbbször szereplő meghívott előadója volt. A mostani kötetet idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon még áprilisban, utána június 9-én, a Vörösmarty téren a 89. Ünnepi Könyvhéten, legutóbb, július 17-én pedig Csóti György társaságában Gombaszögön mutattuk be.

gsz_93.jpg

Nagy Gábor Tamás 2002. februárjában csángó vitaestünk vendégeként - Petrás Mária társaságában - beszélt a kérdés "nemzetköziesítésének" tapasztalatairól, amely a kötet második találkozójának anyagaként annak elején szerepel.

A beszélgetés nyers változatát hangban is közreadtuk - kattintással itt hallgatható meg:

 

 

Raffay Ernő a kötetben az általános hadkötelezettségről szóló 2002-es és a Kozma Miklósról szóló 2003-as vitaestünk vendégeként is szerepel. 


E vitaestek "nyers", vagyis vágatlan változatát a YouTube-on is elérhetővé tettük!
Íme a Kozma Miklósról szóló vitaest - kattintással:

 

Sógor Csabával régóta ismerjük egymást - a témához kapcsolódóan tíz éve, az V. Finnugor Világkongresszuson, a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban közösen vettünk részt. Akkor még élt Jevdokija Rombangyejeva, akit korábban a saját közössége Középső Nővérnek nevezett, majd felnőttként a Siető Ember, Outcse Rampantyi nevet adta neki.

Hanti-Manszijszkban - 2008 júniusának végén az össztáncot követően

A mostani kötetben Kürti László egy 2005-ös vitaestünkön említi az Egyesült Államokban az indiánügy és a határkérdés összefüggéseit.

Ezen kívül 2006-ban Cseke Péter, Böszörményi József és az akkor még alkotmánybíróként dolgozó Kovács Péter egy másik vitaestünkön mondják el, miként lett a kisebbségvédelem - a népirtás tilalmán keresztül - végül mégiscsak a nemzetközi jog része.

Kovács Péter ekkor utalt arra is, hogy "egy indián törzs rezervátuma..egy nagyon érdekes intézményrendszer" és van elmozdulás azokban az országokban is az autonómia irányába, ahol a kisebbségeket nem ismerik el közösségnek.

Gecse Géza