Orosz könyvekkel a BookStationből a Di-Plantba

Hat éve a Ráday utcából a Nyugati pályaudvar mellé a Book Stationbe vittünk orosz könyveket, és jól tettük, mert a Rákóczi úti orosz könyvesbolt után nemsokára a Ráday utcai is bezárt. A BookStation az egyetlen olyan idegen nyelvű könyvesboltnak tűnt a magyar fővárosban, amely még három évvel ezelőtt is úgy tűnt, hogy szilárdan áll a lábán.


Gulyás Márton

Most ez a helyzet megváltozott, hiszen február 18-án Gulyás Márton, a könyvesbolt vezetője arról értesített, hogy a Katona József utcai könyvesboltot 19-én bezárják. Pénteki találkozásunkkor azt is elmondta, hogy a régebbi használt könyveket az egyik Múzeum körúti antikvárium veszi át, ezért gyorsan összegyűjtöttem a moszkvai Zebra Je és a szentpétervári Aletheia köteteit, hiszen ezek nem használt könyvek, hanem vadonatújak.

Gulyás Márton azt is elmondta, hogy személyes okai is vannak lépésének, amelyekről nem kíván nyilatkozni, de vannak üzletiek is: kicsi a piac, „döglődik”, az embereknek pedig nincs pénzük, vagy főként nem könyvre van.

2016 tavaszán összesen három olyan idegennyelvű könyvesbolt van Budapesten, amelyben orosz könyvet lehet kapni – ezek közül az egyik kifejezetten tankönyvbolt. A szépirodalmat korábban is áruló Di-Plant a VIII. kerület, Gyulai Pál utca 16. szám alatt található meg: a Rákóczi téri metróállomásról, illetve a villamosmegállóból a Guttenberg tér irányában kell elindulni gyalog 3 percnyire van a Nemzeti Kulturális Alappal szemben, de a Rákóczi tér irányából is megközelíthető.


A Di-Plant a Kőfaragó és a Gyulai utca sarkán van

A bolt vezetője Nyitrai Zoltán. Itt lehet rendelni és válogatni abból, ami a Zebra Je és az Aletheia készletéből megvan. A kínálatot a jövőben majd persze szeretnénk bővíteni.

 
                    Nyitrai Zoltán                                  A Di-Plant belülről

Mobil-telefonnal készített klip – kattintással:

Gecse Géza