Páncélosokkal az életért

Fotók: Gecse Géza

1944. július 6-án hajnalban Koszorús Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség I. Páncélos hadtestének vezérkari főnöke Óbuda magasságában a városba vezető összes utat lezáratta és páncélosaival megakadályozta a Baky László szervezte csendőrpuccsot, megmentve így több mint negyedmilliónyi zsidó származású magyar állampolgárt.
  
                   ifj.Koszorús Ferenc                              Hende Csaba

Hiába cselekedtek a nemzet, az ország nevében istentelen és embertelen gyilkosok a haza ellenségeivel szövetkezve, Koszorús Ferenc megmutatta, hogy van egy Magyarország, amelyben szent az eskü és szent az emberélet – hangoztatta Hende Csaba. 

A Koszorús Ferencről szóló tanulmánykötet, melynek címe: Páncélosokkal az életért így régi adósságot törleszt.

Koszorús Ferenc fia, az Egyesült Államokban élő ifj. Koszorús Ferenc még az Amerikai Egyesült Államokban hívta meg a könyvbemutatóra Colleen Bell amerikai nagykövetet.
 

A kötetet szerkesztő Hantó Zsuzsa kiemelte, hogy a magyar történeti emlékezet sajnos megosztott és e megosztottság leküzdése érdekében született a kötet is.

Gecse Géza és ifj. Koszorús Ferenc

Koszorús Ferenctől, aki egyúttal az Amerikai Magyar Koalíció vezetője azt is megtudtuk: további lépéseket tesznek annak érdekében, hogy Izraelben a Yad Vashem elismerje Koszorús Ferenc haditettét, akinek 1944. szeptember 13-án Aradot is sikerült elfoglalnia és a második világháborút követően az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le s ott is halt meg.

A kötetről szóló összefoglaló klipkattintással meghallgatható:

 

Gecse Géza