A sátoraljaújhelyi tanárok és diákok számára


A Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi középiskolás diáktábora 2016-ban

’Száz év tükrében a nagy háború 1916-2016’ címmel történelmi ismeretterjesztő klipvetélkedőt hirdet az Aspektus. Az idén a korábbinál, vagyis a két évvel ezelőttinél izgalmasabb kisfilmeket szeretnénk!

(Összefoglaló a 2014-esről: http://www.aspektus.eu/content/szaz-ev-tukreben-az-eroszak-1914-2014-palyazat-osszefoglaloja)

Mindegy, hogy Száz év tükrében az erőszak 1914-2014 avagy Száz év tükrében a nagy háború 1916-2016!

Miért?

Mert a cím és a feladat meghatározásánál a főiskolások és egyetemisták miatt fogalmaztunk általánosabban!

Középiskolásként elég, ha csak az első világháborúval foglalkozol!

Az idén a két évvel ezelőtti tapasztalatokat szeretnénk hasznosítani, ahogy ezt a Kolozsvári Televízió Magyar Adásaának példája kiválóan szemlélteti! (15 percben közölték két éve - egyébként részben Kolozsváron - készült filmünket!)
Kattintással: https://www.youtube.com/watch?v=CE_Nb-q25KU

 Bármely anyag szabadon használható – a YouTube-on megtalálod őket, a www.aspektus.eu oldalon pedig folyamatosan – az igényeknek megfelelően tudósítunk róluk és aktualizáljuk őket!

A pályázat lényege, hogy 2 és 4 perc közötti terjedelemben, az első világháborúból kiindulva, vagy azt mintegy elrugaszkodási pontként használva, történelmi ismeretterjesztő klipet készíts, amiben akár egykori filmhíradókat, de otthoni családi ereklyéket, hadszíntérre tett kirándulást vagy akár múzeumlátogatást felhasználva, koherens, kerek egészt alkoss, amit akár az oktatásban is használni lehet.

Elég hozzá egy mobil-telefon vagy egy egyszerű, viszont mozgókép készítésére is alkalmas fényképezőgép, internet-csatlakozás és a YouTube filmes szerkesztőprogramjának ismerete.

Jelentkezési határidő: 2016. december 1.

Az 1914-es Aspektus klip-vetélkedő díjazottjai és nyilatkozatuk – kattintással:
http://www.aspektus.eu/content/szaz-ev-tukreben-az-eroszak-1914-2014-vetelkedo-elso-harom-helyezettjenek-filmjei-es )

A májusi nyitórendezvény célja is az volt, hogy ötletet, kapcsolódási pontokat adjunk a vetélkedőhöz. (A nyitórendezvény anyaga – kattintással: https://www.youtube.com/watch?v=YqW1x8w6l8k)

Módszertani segítség: Our Story in two minutes – áprilisban 2 milliónál, most 20 millió megtekintésnél járnak:
https://www.youtube.com/watch?v=MrqqD_Tsy4Q

Rámutatunk a világháború néhány, mindannyiunk számára érdekes mozzanatára és olyan buktatókra, amelyekbe két évvel ezelőtt belefutottunk, viszont az idén nem szeretnénk!

A klipvetélkedőről szóló tudósítások (csak a rávezető szöveg 12 000 karakter): http://www.aspektus.eu/content/kezdeti-visszhang-szaz-ev-tukreben-nagy-haboru-1916-2016

A grafikus által készített pályázati felhívás, aminek kinyomtatott változatából adok, akinek tudok, megtalálható: http://www.aspektus.eu/content/szaz-ev-tukreben-nagy-haboru-1916-2016-1, viszont ennek a sokkal jobb minőségű, nyomtatható változatát bárkinek elküldjük, aki kéri.

E-mail címünk: az ujspektus@gmail.com e-mail cím, ahová egyébként a pályaműveket is várjuk! De az Aspektus facebook-oldalán a profilunkon keresztül is kapcsolatba tudsz velünk lépni!

Gecse Géza