A táncházak éjszakáján az Aspektus klipvetélkedőjét népszerűsítve


Lányok az Aspektus első világháborús történelmi ismeretterjesztő klipvetélkeődjét népszerűsítik

A Kárpát-medence magyarságának táncaiba kóstolhattak bele az idén 27. alkalommal megrendezett Táncházak Éjszakáján, amely szeptember 10-én este hattól egészen másnap hajnalig várta a népzenét és néptáncot kedvelőket a budapesti Fáklya Klubban. Az új táncházi évadot megnyitó rendezvény, eredeti nevén Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatság alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be.

A szervezők Berán István és a szerkesztő Busai Norbert szándéka valóra vált: a fiatal, már nem gyerek, de még nem is felnőtt korosztály számára is vonzóvá kívánták tenni a rendezvényt, ezért a mulatságot a Tizenévesek Tánca nyitotta, amelyre nemcsak a tini generációból vártak vendégeket.
 

 
                     Mulatság a javából                               Busai Norbert a klipvetélkedő plakátjával

A táncházi évadnyitót kihasználtuk az Aspektus első világháborús történelmi ismeretterjesztő klipvetélkedőjének a népszerűsítésére.

 
                                 A rendezvény plakátja                               Berán István a klipvetélkedő plakátjával

Ugyanakkor részt is vettünk a tanításban. A földszinti nagyteremben például a kolót (horvát tánc) csak figyeltük, a kalotaszegit tanító Fitos Dezsőt és Kocsis Enikőt inkább csak néztük, de Utasi Péter és Kovács Trixi szászcsávásit tanítottak és ennek tanulásába be is kapcsolódtunk.
  
                             Blahó Márta kolót tanít                                       Gecse Géza munkában

És persze az első emeleten a Magyarpalatkai Banda húzta a  muzsikát Codoba Béla Florin prímással, amit szintén kár lett volna kihagyni.
 
    Codoba Béla Florin és a Palatkai Banda                                 Táncház az emeleten

Egészen hajnali 4-ig húzták a muzsikát két helyszínen is a zenészek - csak győzd szusszal! Kis ízelitő a Codobáék muzsikájából és palatkai zene hangulatából - kattintással:

 

Kép és szöveg: Gecse Géza