Világháborúk és forradalmak a Bonum Televízióban!

2019. október 24-én reggel 9 óra után a Bonum Televízió Délelőtt című műsorában Keszey Judit  műsorvezető vendége volt az Aspektus téma-felelőse.

Gecse Géza 'Világháborúk és forradalmak' címmel főként az Aspektus idei kisfilm vetélkedőjéről beszélt, de fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a történelmi ismeretterjesztő kisfilm vetélkedőben, az ún. tematikus klipek esetében a jelentkezőknek óriási a szabadságuk!

Ők ugyan eredetileg az ún. családi vonatkozású klipekben láttak igazi fantáziát már 2014-ben, amikor a legelső Aspektus-vetélkedőt meghirdették, de 2016-ban a győztes kisfilmet például egy harmadikos gimnazista készítette el a Fasori Gimnáziumból, aki ma már a győri egyetem informatika szakos hallgatója!


Vele egyébként találkozhatnak a kisfilm vetélkedőben részt venni szándékozók - nemcsak 2019. október 25-én, hanem november 8-án is!

Ezeket a Kossuth Klub földszinti Múzikum Presszójába szervezett igen laza keretek között zajló találkozókat azért hirdették meg, hogy a diákok akár tőlük, tehát a klip-vetélkedő győzteseitől, az operatőrüktől és egy-egy történész szaktekintélytől, november 25-én például Pollmann Ferenc hadtörténésztől - ha úgy tetszik - első kézből is értesülhessenek egyrészt a legfrissebb kutatási eredményekről, másrészt pedig választ kaphassanak olyan kérdésekre, amelyekre másutt jóval kisebb esélyük van!

Mint ahogy legtöbben, így ők, a szervezők is tulajdonképpen a gyakorlatban, nagyon sok vargabetűt megtéve sajátították el, miként kell-lehet klipet készíteni - ezért e találkozók célja, hogy megspórolják azokat a felesleges erőfeszítéseket, amelyeket nekik nem sikerült!


Gecse Géza beszélt arról, hogy például 1956, vagy 1945 kapcsán valami miatt valakinek a páncélos hadviselés bemutatása szimpatikus, minden további nélkül készíthet ilyet, egyetlen feltétel, hogy jelenjenek meg például benne az első világháborúban először bevetett kezdetleges páncélosok és kísérje végig, miként lettek például a repülőgépekkel együtt a II. világháborúban kiemelt fegyvernemmé!

Az Aspektus téma-felelőse arra is felhívta a figyelmet, hogy ők bárhová szíveen elmennek rövid összefoglalót tartani a kisfilm vetélkedőről, legyen ez az ország akár legtávolabbi szeglete is, erről be is számolnak a www.aspektus.eu honlapon összegezve ottani tapasztalataikat, módszertani segítséggel is szolgálnak itt, de az Aspektus Facebook oldalán, de ha kell akár külön is e-mailben az ujasapektus@gmail.com címen is, ahová a 2-4 perces kisfilmet minél hamarabb szeretnék fájlküldővel megkapni!

A pályázat nyilvános, a tartalmi kérdések mellett az Aspektus felhívásában felsorolás szerűen szerepel, hogy a kisfilmeknek milyen feltételeknek kell megfelelniük!

A beszélgetés majd 28 perces YouTube-os változatát itt lehet megtekinteni - kattintással:

Ugyanez a beszélgetés a Bonum Tv saját honlapján is megtekinthető - kattintással:

 

 

Valószínű, hogy rövidesen közreadják az Aspektus mozgófilmes, rövid felhívását és be fognak még számolni a Bonum Televízióban a kisfilm vetélkedőkhöz kapcsolódó további rendezvényekről, talán a november 15-i zárórendezvényen díjazott produkciókról, de ehhez november 11-ig kérik beküldeni a kisfilmeket az ujaspektus@gmail.com címre!

Kép és szöveg: Aspektus